Webbrowsers

WebbrowsersWebbrowsers zijn vooral ontwikkeld om pagina’s van websites, webpagina’s vanuit de oorspronkelijke bronpagina’s in een begrijpelijke en leesbare vorm weer te geven.

De meeste browser-installaties geven zo een webpagina weer via een beeldscherm (monitor) en kan tegelijk ook geluid (speakers/koptelefoon) genereren. In sommige browsers zitten ook geïntegreerde pakketten, waarbij bijvoorbeeld reeds een e-mailcliënt is gereserveerd.

In 1994 kwam de eerste versie van de Netscape Navigator uit en nam al snel in populariteit toe. Microsoft reageerde hierop door zelf een browser te kopen van het bedrijf Spyglass Inc. en deze te gaan ontwikkelen onder de naam Microsoft Internet Explorer (IE).

Wie overleefde de browseroorlog?

Dit had de zogenaamde browseroorlog tot gevolg. In de strijd om de meeste gebruikers werden er veel nieuwe technologieën bedacht door beide bedrijven.

Doordat de uitbreidingen niet werkten in de browser van de concurrent, had dit tot gevolg dat veel webpagina’s maar in één de van beide programma’s goed werkten.

In 1998 eindigde de oorlog omdat het duidelijk was dat Microsofts sterke stijging niet meer te stoppen was. Dit kwam grotendeels doordat Microsoft haar browser bij Windows inbouwde. In de jaren daarna vergrootte Microsoft haar marktaandeel tot meer dan 95%.

Om het tij te keren maakte Netscape haar browser Open Source. Na enkele moeilijke jaren resulteerde dit in 2002 in de Mozilla Suite. Ook splitste er zich in dat jaar een onderdeel vanaf dat later Mozilla Firefox zou worden.

In 2004 werd de 1.0-versie van Firefox uitgebracht. Deze werd snel populairder en voor het eerst in jaren was er een daling in het marktaandeel van IE (Internet Explorer) te zien.


Webbrowsers Benutten

Toepassingen van Webbrowsers

Hier volgen een aantal voorbeelden van de vele mogelijke interactieve opties in het programmeren en samenstellen van allerlei websites. Zo zijn er volop opties te benutten als; telebankieren, e-mails versturen, talloze audio en videokanalen afspelen, chatten, cammen, online gamen enz.

Er zijn zelfs Webbrowsers die bepaalde documenten kunnen voorlezen en weer andere zetten ze om in puntjes op een braillemachine…  [Lees Meer]


Verschil in Webbrowsers

Hieronder staan de populaire Webbrowsers uitgelicht met een hyperlink naar de website waar ze gratis zijn te downloaden en na het te installeren, ook gratis in gebruik te nemen. Wellicht handig om deze 5 Webbrowsers allemaal op je computer te installeren. Als webdesigner kun je zo je website via al deze browsers testen om uiteindelijk de weergave goed te keuren

Microsoft Internet Explorer

Microsoft Internet Explorer 3 (afgekort IE3) is een webbrowser, die is ontwikkeld en uitgebracht door Microsoft op 13 augustus 1996 voor Microsoft Windows...  [Lees Meer]


Responsive Webdesign

Wanneer je een website ontwikkeld die responsive is, wil dat zeggen dat de webpagina’s mee veranderen met de resolutie van de Webbrowsers.

Dit is gemakkelijk door een webdesigner zelf uit te testen, wanneer je een website gaat controleren op eventuele fouten in de weergave van de bekende browsers.

Als je dan een website opent met een webbrowser zal je soms de HTML-broncode…  [Lees Meer]