Responsive Webdesign

Wanneer je een website ontwikkeld die responsive is, wil dat zeggen dat de webpagina’s mee veranderen met de resolutie van de webbrowser. Dit is gemakkelijk door een webdesigner zelf uit te testen, wanneer je een website gaat controleren op eventuele fouten in de weergave van de bekende webbrowsers.

Responsive Webdesign

Als je dan een website opent met een webbrowser zal je soms de HTML-broncode van een website iets moeten aanpassen.

Door op het vierkante knopje rechts bovenin het beeldscherm te klikken, is te zien dat de afmetingen binnen de webbrowser gecorrigeerd worden.

Notebooks, Smartphones en Tablets

Dit geldt niet alleen voor grotere beeldmonitoren, maar tegenwoordig ook steeds meer voor notebooks, smartphones en tabletsDe term ‘responsive webdesign’ is in 2010 door Ethan Marcotte bedacht.

Marcotte merkte destijds op dat steeds meer bedrijven investeerden, om hun klanten ook mobiel een optimale ervaring te kunnen bieden, in een mobiele website. Maar door het groeiende aantal apparaten, met allen hun eigen resolutie en afmetingen, bleek één mobiele website geen optimale oplossing.

Al jaren zijn er mobiele apparaten in opkomst. Sinds 2013 surfden er zo al meer mensen via een mobiel apparaat op het internet dan dat zij dit doen via een gewone computerDaarbij wordt er steeds vaker gebruik gemaakt van netbooks (kleine laptops) en zijn tegelijkertijd ook steeds meer beeldschermen van groot formaat.

Het resultaat daarvan is dat er simpelweg geen standaard beeldscherm resolutie meer is, waarvoor ontworpen kan worden. Uit deze situatie is dan ook een nieuwe stroming ontstaan, welke responsive webdesign wordt genoemd.

Automatische Resoluties

Tegenwoordig worden websites automatisch aangepast aan resoluties wat ook een steeds belangrijker punt gaat worden omdat de verscheidenheid in beeldscherm resoluties de komende jaren waarschijnlijk alsmaar zal toenemen. Ook gebeurt verder het aanpassen van de website zonder dat hiervoor gebruik gemaakt wordt van JavaScript.

Dit zorgt ervoor dat ook de groep gebruikers die JavaScript uit heeft staan (welke wordt geschat op zo’n 5% van de internet gebruikers) de website in een optimale vormgeving kan gebruiken.