Weergave van Websites

Weergave van WebsitesWebbrowsers zijn vooral ontwikkeld om pagina’s van websites, webpagina’s vanuit de oorspronkelijke bronpagina’s in een begrijpelijke en leesbare vorm weer te geven.

Op het beeldscherm zal dan een website er net zo uit moeten zien als het oorspronkelijke ontwerp. Zo wordt er via het internet een broncode door de browser ontvangen en op de juiste manier omgezet in het beeldscherm.

De meeste browser-installaties geven zo een webpagina weer via een beeldscherm (monitor) en kan tegelijk ook geluid (speakers/koptelefoon) genereren. In sommige browsers zitten ook geïntegreerde pakketten, waarbij bijvoorbeeld reeds een e-mailcliënt is gereserveerd.

Hier volgen een aantal voorbeelden van de vele mogelijke interactieve opties in het programmeren en samenstellen van allerlei websites. Zo zijn er volop opties te benutten als: telebankieren, e-mails versturen, talloze audio en videokanalen afspelen, chatten, cammen, online gamen enz. 

Diverse toepassingen

Er zijn zelfs webbrowsers die bepaalde documenten kunnen voorlezen en weer andere zetten ze om in puntjes op een braillemachine. Vrijwel alle webbrowsers hebben ook de mogelijkheid om weblocaties op te slaan met bladwijzers/favorieten, formaat, geschiedenis het beheren van over overige toepassingen.

Sommige browsers voegen hier nog andere dingen aan toe zoals; meerdere tabbladen openen, pop-upblockers, automatisch vertalen, in- en uitzoomen, enz. Tegelijk proberen ontwikkelaars hun webbrowsers aan de standaarden van de standaardorganisatie voor het world wide web, W3C te laten voldoen.

Helaas slagen de meeste webbrowsers er niet volledig in deze standaarden foutloos te implementeren. Het gevolg is dat veel webpagina’s diverse codes bevatten, om in verschillende browsers toch een vergelijkbare lay-out en functionaliteit aan de bezoeker te bieden. Vaak in combinatie met CSS, worden zo de webpagina’s opgemaakt in HTML of XHTML.

Vervolgens wordt deze informatie verwerkt door de “render-engine” van de browser, om de webpagina weer te kunnen geven. In zo’n webpagina zitten doorgaans ook afbeeldingen, waarvoor meestal de types PNG, JPEG of GIF worden gebruikt.