Webdesign

Ontwerpen Webdesign betekend in het kort: “De theorie en praktijk over de vele technische mogelijkheden voor het Ontwerpen en ontwikkelen van allerlei websites en publicaties via het internet.”

Het is een vak geworden waarbij er steeds vaker verwacht wordt, van vele markten thuis te zijn en de laatste ontwikkelingen te blijven volgen.

Het huidige publiceren van websites is dan ook te vergelijken met het grafisch Ontwerpen van het traditionele (papieren) drukwerk. Het World Wide Web is daarmee de laatste grote uitvinding van onze tijd en nog steeds een relatief jong begrip.

Al zijn er nu wel enige grote verschillen aanwezig, die zijn ontstaan tijdens en na de digitale revolutie. Zo heeft het eens de vorm en verspreiding van de complete en huidige (publieke) media in een korte tijd drastisch veranderd.

Smartphones en Tablets

Het gebruik van smartphones blijft toenemen. Het gebruik blijft niet alleen beperkt tot het bezoeken van websites, maar ook worden er steeds meer online aankopen gedaan. Een goed werkende website op smartphones, tablets en andere mobiele apparaten is dan ook zeer belangrijk.

Het geschikt maken voor een juiste weergave van de website op de verschillende mobiele apparaten, wordt Responsive Webdesign genoemd. Omdat mobiele apparaten een beperkte schermgrootte hebben worden webdesigners gedwongen, om goed na te denken over het design.

Alle onderdelen van een design worden onder elkaar weergegeven, er moet dus goed nagedacht worden over de hoeveelheid tekst en afbeeldingen. Zoekmachines zoals Google, kijken ook mee naar de mobielvriendelijkheid.


Ontwerpen

Een goed ontwerp heeft echter niet alleen te maken met de huisstijl van het bedrijf en het gekozen lettertype. Het ontwerp is een begrip dat veel meer omvat dan dat alleen.

Het ontwerp moet ervoor zorgen dat een bezoeker vanuit zijn of haar eigen intuïtie uitkomt, bij de informatie die de persoon zoekt. Dit is naar eigen inzicht in te delen, maar kan ook…  [Lees Meer]


HTML

Deze electronische taal is oorspronkelijk bedoeld om met ‘hypertekst’Hyper Text Markup Language en ‘hyperlinks’, het totale globale netwerk te kunnen ondersteunen. Dit betekend dat documenten en bestanden verbonden zijn, met ‘snelkoppelingen’ oftewel ‘hyperlinks’.

Daarnaast is het een opmaaktaal zoals vele andere, met notaties voor het aangeven van nadruk. Zo wordt doormiddel van allerlei codes op de bronpagina gemarkeerd, zoals de verschillende Webbrowsers het…  [Lees Meer]


CSS

Cascading Style SheetsEen stylesheet is een extra document dat opgenomen is binnen een website, met talrijke functionele eigenschappen. Het luistert naar CSS (Cascading Style Sheets). Speciaal uitgevonden om de vele opmaakstijlen, vanuit één CSS-document, gemakkelijk en compleet aan te duiden.

Deze stijlen bestaan uit o.a. letterkleur, letterfamilie, achtergrond, tabellen, afbeeldingen, hyperlinks enz…  [Lees Meer]


JavaScript

Dit is een programmeertaal die veel gebruikt wordt om webpagina’s interactief te maken en om webprogramma’s mee te maken. Het uitzetten (uitschakelen) van Javascript wordt dan ook niet geadviseerd.

Het is een gescripte programmeertaal die voor websites gebruikt worden. Door het gebruik van JavaScript aan HTMLpagina’s toe te voegen…  [Lees Meer]