Webdesign

Webdesign | Webdesign KennisbankWebdesign betekend in het kort: “De theorie en praktijk over de vele technische mogelijkheden voor het ontwerpen en ontwikkelen van allerlei websites en publicaties via het internet.”

Het is een vak geworden waarbij er steeds vaker verwacht wordt, van vele markten thuis te zijn en de laatste ontwikkelingen te blijven volgen.

Het huidige publiceren van websites is dan ook te vergelijken met het grafisch ontwerpen van het traditionele (papieren) drukwerk. Het World Wide Web is daarmee de laatste grote uitvinding van onze tijd en nog steeds een relatief jong begrip.

Al zijn er nu wel enige grote verschillen aanwezig, die zijn ontstaan tijdens en na de digitale revolutie. Zo heeft het eens de vorm en verspreiding van de complete en huidige (publieke) media in een korte tijd drastisch veranderd.

Smartphones en Tablets

Het gebruik van smartphones blijft toenemen. Het gebruik blijft niet alleen beperkt tot het bezoeken van websites, maar ook worden er steeds meer online aankopen gedaan. Een goed werkende website op smartphones, tablets en andere mobiele apparaten is dan ook zeer belangrijk.

Het geschikt maken voor een juiste weergave van de website voor de verschillende mobiele apparaten, luistert naar de naam; Responsive Webdesign. Omdat mobiele apparaten een beperkte schermgrootte hebben worden webdesigners gedwongen, om goed na te denken over het design.

Alle onderdelen van een design worden onder elkaar weergegeven, er moet dus goed nagedacht worden over de hoeveelheid tekst en afbeeldingen. Zoekmachines zoals Google, kijken ook mee naar de mobielvriendelijkheid.

“More is Less”

Dit is zo ongeveer de meest gebruikte slogan in het Webdesign vakjargon. Het wil zeggen dat herhalen op een webpagina geen zin heeft en beter kan worden vermeden. Stel je voor dat je in plaats van 2 verschillende afbeeldingen, 2 dezelfde afbeeldingen zou publiceren op dezelfde webpagina.

Zinloos! Wat ik echter wel moet bekennen, dat ik als auteur van de Webdesign Kennisbank, de vuistregel “More is Less” niet volledig toepas in de teksten die ik schrijf. Dit heeft weer te maken met het feit dat ik graag begrijpelijk over wil komen en daarom ook wel (bij)woorden gebruik bij het schrijven van een tekst.

Dit hoort weer bij de opmaak van een website en daarin heb je als webdesigner zelf een keuze te maken. Eventueel in overleg met de cliënt waarvoor je de website maakt. Je maakt voor je website een model met daarin de afspraken van bijvoorbeeld; wat de kleur van de hyperlinks wordt, een passende letterfamilie uitkiezen, enz.


Ontwerpen

Ontwerpen | Webdesign Kennisbank

Ontwerpen heeft in de praktijk, echter niet alleen te maken met de huisstijl van het bedrijf en het gekozen lettertype. Het is een begrip dat veel meer omvat dan dat alleen.

Het ontwerp moet ervoor zorgen dat een bezoeker vanuit zijn of haar eigen intuïtie uitkomt… Lees Meer »


HTML

HTML | Webdesign Kennisbank

HTML staat voor; Hyper Text Markup Language en is oorspronkelijk bedoeld om met ‘hypertekst’ en ‘hyperlinks’, het totale globale netwerk te kunnen ondersteunen. Dit betekend dat documenten en bestanden verbonden zijn, met ‘snelkoppelingen’ oftewel ‘hyperlinks’.

Daarnaast is het een opmaaktaal voor Webdesign zoals vele andere, met notaties voor het aangeven van nadruk. Zo wordt door middel van allerlei codes op de bronpagina gemarkeerd, zoals de verschillende webbrowsers het… Lees Meer »


CSS

CSS | Webdesign Kennisbank

CSS staat voor Cascading Style Sheets en is een extra document dat is opgenomen binnen een website, met talrijke functionele eigenschappen.

Exclusief uitgevonden om de vele opmaakstijlen, vanuit één CSS-document, gemakkelijk en compleet aan te duiden. Deze stijlen bestaan uit o.a. letterkleur, letterfamilie, achtergrond, tabellen, afbeeldingen, hyperlinks enz... Lees Meer »


JavaScript

JavaScript | Educatieve Wegwijzer

JavaScript is een programmeertaal die veel gebruikt wordt om webpagina’s interactief te maken en om webprogramma’s mee te maken. Het uitzetten (uitschakelen) van dit script wordt dan niet aangeraden.

Het is de gescripte programmeertaal die voor websites worden gebruikt. Door het gebruik van het script… Lees Meer »


Website Beveiliging

Website Beveiliging | Webdesign KennisbankWebsite beveiliging is momenteel een hot item aan het worden, omdat de consequenties van een slecht beveiligde website behoorlijk groot kunnen zijn voor alle betrokkenen.

Ook al denk je er misschien niet direct aan als je net een website gebouwd hebt, maar een website moet je wel goed beveiligen. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je bezoekers… Lees Meer »


PHP

PHP | Webdesign KennisbankPHP wordt veel gebruikt om op webservers dynamische webpagina’s te creëren. De code van de pagina wordt op de webserver uitgevoerd en het resultaat wordt naar de computer van de bezoeker gestuurd en in de webbrowser getoond.

Aanvankelijk stonden de letters PHP voor Personal Home Page, oftewel Hypertext Preprocessor. Deze naam geeft aan waar de taal meestal… Lees Meer »


Een handige Nederlandstalige website voor webdesigners is; Leejoo