HTML

Hyper Text Markup Language

Deze electronische taal is oorspronkelijk bedoeld om met ‘hypertekst’ en Hyper Text Markup Language‘hyperlinks’, het totale globale netwerk te kunnen ondersteunen. Dit betekend dat documenten en bestanden verbonden zijn, met ‘snelkoppelingen’ oftewel ‘hyperlinks’.

Daarnaast is het een opmaaktaal zoals vele andere, met notaties voor het aangeven van nadruk. Zo wordt doormiddel van allerlei codes op de bronpagina gemarkeerd, zoals de verschillende Webbrowsers het uiteindelijk interpreteren.

Dat zijn speciaal ontwikkelde programma’s, die HTML-documenten kunnen opvragen en zichtbaar maken via een beeldscherm (screen/monitor). Dit geldt ook steeds vaker voor de opmaak in e-mail. Overigens wordt iedere markering in HTML, in het Engels een ‘tag’ genoemd.

De afgelopen jaren is het aantal verschillende tags dat wordt gebruikt, behoorlijk uitgebreid. Om te voorkomen dat er interpretatieproblemen ontstaan, heeft het World Wide Web Consortium (W3C) aanbevelingen opgesteld, over welke tags geldig zijn en hoe ze moeten worden geïnterpreteerd.

Een HTML-document kan als los document zijn opgeslagen op een opslagmedium als bijvoorbeeld een USB-stick of harde schijf. Dergelijke documenten hebben over het algemeen als extensie: .htm of .html.

HTML is een opmaaktaal met een zeer eenvoudige gebruiksinteractie;

  • het aanklikken van verwijzingen
  • het invullen van tekstvelden
  • het klikken in afbeeldingen

Om één of meer gestandaardiseerde vormen van andere soorten bij de interactie te ondersteunen, is het inbedden van scripts geschreven in de taal JavaScript. Daarbij blijft gelden dat HTML niet ontworpen of geschikt is voor het ondersteunen van willekeurige grafische gebruikersomgevingen.

3schools · Handleiding HTML · HTML-site · W3.org


HTML-Editors

Begin met een HTML-EditorAlle begin is moeilijk, zeker wanneer ik uit mijn oude schoenendoos op zolder mijn eerste werk weer eens terug zie. Zo begon ik eens aan de start van mijn Webdesign opleiding, de basisbegrippen voor het schrijven van codes te verkennen met de HTML-Kit.

Dit is zo ongeveer de meest simpele webbuilder waarmee je zelf HTML-codes kan schrijven. Dat is al mogelijk met… [Lees Meer]


Kleurcodes

Het internet zou veel te saai zijn, als er voor tekst en allerlei andere Kleurcodeselementen in het ontwerp geen enkele kleur of vorm gekozen kon worden. Met behulp van de vele mogelijke kleuren kun je met Kleurcodes, zelf vele mogelijke kleuren toepassen.

Zo is het mogelijk om o.a. de achtergrondkleur van je website in te stellen en letterfamilie in de tekst aan te geven, cellen in tabellen[Lees Meer]


Hyperlinks

HyperlinksEen hyperlink (of kortweg link) – met een Nederlands woord verbinding of koppeling – is een computer- en internetterm die duidt op een verwijzing (referentie) in een hypertekst (bijvoorbeeld een website) die de gebruiker kan volgen om naar een ander webadres te surfen.

Een hyperlink is vaak een stukje tekst maar kan ook een afbeelding of enig ander HTML-element zijn…  [Lees Meer]