JavaScript

Dit is een veelgebruikte scripttaal om websites interactief te maken en webapplicaties te bouwen. Het script wordt doormiddel van HTML overgebracht in de webbrowser en wordt hierin ook uitgevoerd.

In 1995 werd de eerste versie van deze scripttaal ontwikkeld door Brendan Eich van Netscape Communications Corporation om het in Netscape Navigator te gebruiken. De programmeertaal werd hernoemd tot JavaScript in de tijd dat in de Netscape-browser ook ondersteuning voor Java-applets werd ingebouwd.

Met de introductie van JavaScript ontstonden de eerste mogelijkheden om webpagina’s interactief te maken. Er is een interpreter nodig net als bij andere scripttalen om de geprogrammeerde opdrachten uit te voeren.

De meeste moderne browsers beschikken over een eigen interpreter voor JavaScript. Verder heeft het besturingssysteem Windows een ingebouwde interpreter, het bestand jscript.dll. Er zijn ook een aantal e-mailprogramma’s die JavaScript ondersteunen in HTML-berichten.

Kortom, het is een scripttaal waarmee je je HTML-documenten (nieuw) leven in kan blazen. Je kan je webpagina zaken laten optellen, vermenigvuldigen, delen, enz. Belangrijk om te weten is dat bij Javascript alle acties op de computer van de bezoeker worden uitgevoerd en niet op de server.

Het komt er in feite op neer dat JavaScript een van de 3 talen is die alle web-ontwikkelaars moeten leren:

1. HTML om de inhoud van webpagina’s te definiëren
2. CSS om de lay-out van webpagina’s te specificeren
3. JavaScript om het gedrag van webpagina’s te programmeren