Website Beveiliging

Website Beveiliging | Webdesign KennisbankWebsite beveiliging is momenteel een hot item aan het worden, omdat de consequenties van een slecht beveiligde website behoorlijk groot kunnen zijn voor alle betrokkenen.

Ook al denk je er misschien niet direct aan als je net een website gebouwd hebt, maar een website moet je wel goed beveiligen. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je bezoekers.

Website Beveiliging van websites wordt vaak over het hoofd wordt gezien door webdesigners. Vaak denkt men; “dat zal mij niet overkomen!”. Helaas groeit het aantal website aanvallen met de dag! Het is daarom erg belangrijk om de website optimaal te beveiligen tegen hackers en spammers.

Zeker voor webshops is het essentieel om goed beveiligd te zijn, omdat er vaak ook (financiële) gegevens van klanten in de database van de website staan opgeslagen is dit erg gevoelig voor inbrekers. Optimale beveiliging is dan ook noodzaak! Maar hoe beveilig je je website zodat hackers & spammers zo weinig mogelijk kans hebben?

Hieronder 5 tips voor een optimale beveiliging van je website;

1. Gebruik een SSL Certificaat;

Belangrijke gegevens, zoals wachtwoorden en financiële gegevens moeten goed beveiligd worden en dit kan met een SSL certificaat. Dit online certificaat kan je aanvragen via je webhost en zet je belangrijke gegevens en processen op een veilige plek.

2.Beveilig Login en Kies Sterke Wachtwoorden;

Een sterk wachtwoord maakt het voor inbrekers erg moeilijk om je website te kraken via de ftp-login. Zorg er dan ook voor dat je een sterk wachtwoord bestaande uit zowel hoofdletters, kleine letter, cijfers, evenals tekens, voor een optimale wachtwoord beveiliging. Bij dergelijke wachtwoorden is inbreken via login bijna onmogelijk.

Naast een sterk wachtwoord kan je ook het aantal inlogpogingen beperken voor je website. Hiermee voorkom je dat bepaalde “hack-scripts” net zo lang proberen in te loggen totdat ze het juiste wachtwoord hebben gevonden.

3. Kies voor een Goed Beveiligde Server;

Zorg ervoor dat je website op een goed beveiligde server staat. Maak je gebruik van gratis of extreem goedkope hosting, stap dan over naar een hostingomgeving waar je misschien iets meer betaald, maar wel kan vertrouwen op een veilige webhosting. Vraag je provider wat deze doet om je website te beveiligen. Normaal gesproken geldt ook dat de duurdere pakketten automatisch beter zijn beveiligd.

4. Belangrijke Data? Versleuteld Opslaan!

Website Beveiliging | Webdesign Kennisbank

Gegevens van klanten en belangrijke persoonlijke gegevens zijn de antwoorden waar de hackers naar op zoek zijn.

Je kan deze gegevens versleuteld opslaan in je database, zodat je de risico’s flink verminderd en dat deze gegevens niet publiekelijk gebruikt (misbruikt) kunnen worden.

Zorg er dus voor dat gegevens versleuteld worden opgeslagen, zodat je de schade bij een hack kan beperken.

5. Geen Onnodige Toegang via Scripts geven;

Hackers kunnen overigens ook binnenkomen via “openstaande” php scripts. Zorg er altijd voor dat de rechten van je scripts goed staan ingesteld. Elk bestand dat de rechten “777” heeft is in principe voor iedereen aanpasbaar en betekend dus in je website een beveiligingslek. Je kunt daaarom deze bestanden beter instellen op “755”.