Webdesign

Inleiding over WebdesignInleiding over Webdesign

Webdesign betekend in het kort: “De theorie en praktijk over de vele technische mogelijkheden voor het ontwerpen en ontwikkelen van allerlei websites en publicaties via het internet.”

Het ps een vak geworden waarbij er steeds vaker verwacht wordt, van vele markten thuis te zijn en de laatste ontwikkelingen te blijven volgen. Het huidige publiceren van websites is dan ook te vergelijken met het grafisch ontwerpen van het traditionele (papieren) drukwerk.

Het World Wide Web is daarmee de laatste grote uitvinding van onze tijd en nog steeds een relatief jong begrip. Al zijn er nu wel enige grote verschillen aanwezig, die zijn ontstaan tijdens en na de digitale revolutie. Zo heeft het eens de vorm en verspreiding van de complete en huidige (publieke) media in een korte tijd drastisch veranderd.

Zo wordt de inhoudelijke samenhang van een website, meestal in HTML-codes op een bronpagina aangegeven en zijn daarom websites mogelijk van allerlei soorten en maten. Opvallend hierin is wel dat steeds vaker (online) e-mailprogramma’s automatisch worden ondersteund met een HTML-opmaaktaal.

Met als bedoeling berichten in een juiste opmaak, in diverse email-editors weer te kunnen geven. Diverse soorten webbrowsers vertalen dit vervolgens naar een juiste weergave op het beeldscherm. Daarnaast kan handig gebruik worden gemaakt van een ‘stylesheet’.

Daarin worden aanwijzingen vastgelegd over de weergave van toegepaste HTML-elementen zoals; lettertypes, hyperlinks, kleuren en (achtergrond) afbeeldingen. In tegenstelling tot de traditionele structuur van boeken, met een inhoudsopgave en verschillende indexen, worden websites doorgaans minder lineair vormgegeven.

Als veelvuldig toegepast hulpmiddel om in websites goed te kunnen navigeren, kun je gebruik maken van de zogenaamde ‘broodkruimel navigatie’. Het gekozen pad van de bezoeker wordt dan in een ‘boomstructuur’‘ op elke pagina van een website aangegeven.

Een voorbeeld zie je bovenaan deze webpagina staan. Het “broodkruimel spoor “ begint met de tekst: “Aan het bladeren: »”. Dit zorgt naast de “vaste” menubalk, voor extra navigatie mogelijkheden in de website en wordt het voor je bezoekers zodoende gebruiksvriendelijker.

HTML  |  CCS  |  JavaScript